Български митрополит очаквал разпада на Югославия?
Български митрополит очаквал разпада на Югославия? / снимка: sxc.hu

Сръбската църковна агенция подробно информира за дейността на българския митрополит Симеон Костадинов като агент на бившата Държавна сигурност в САЩ в периода от 1966 до 1980 г, който предвидил разпада на бивша Югославия.

Агенцията обръща специално внимание на докладите на митрополита по отношение на американската политика спрямо бивша Югославия и по-конкретно относно „планирания преврат в Белград”. В докладите на българския агент се казва, че по този начин САЩ са искали да предотвратят евентуално нахлуване на бившия СССР в Югославия след смъртта на диктатора Йосип Броз Тито. След откриването на досиетата на бившата българска Държавна сигурност са „достъпни тонове от документи”, включително и тези от докладите на митрополит Симеон, се казва в обширната информация.

През 1974 г. Митрополит Симеон съобщава от Ню Йорк, че САЩ започват организацията на подривна дейност в СФРЮ. Операцията е била ръководена от щата Ню Джърси и в нея „са участвали млади сърби, хървати, словенци, а може би и българи”, се казвало още в доклада на българския митрополит. Според плана нахлуването трябвало да стане през Гърция.

В един от своите доклади българският митрополит дори предвижда разпад на Югославия след падането на Желязната завеса. Той подробно информирал и за дейността на „Хърватската освободителна армия” и нейното сътрудничество с привържениците на „Свободна Полша”.

В един от докладите си митрополит Симеон твърди, че „лично един американски офицер му е показал секретния документ” за готвения преврат в Югославия. Българските спецслужби са препращали докладите на митрополита на колегите си от КГБ, които са били въодушевени от таланта и способностите на българския агент, посочва БГНЕС.

Благодарение на разкриването на досиетата на бившата ДС обществеността в България може да се запознае с дейността на бившите агенти, включително и на митрополита, който е бил агент поне едно десетилетие под псевдонима „Христов” и „Торис”. В края на информацията се припомня, че Симеон е единственият член на Българската комунистическа партия, но неговата партийна книжка е била загубена.