Български дипломат бе ограбен в Санкт Петербург
Български дипломат бе ограбен в Санкт Петербург / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Български дипломат е бил ограбен в централната част на Санкт Петербург, съобщи руският уебсайт Конкретно.ру.

Според съобщението пострадалият е 45-годишният първи секретар на ръководителя на търговско-икономическата служба към генералното консулство на България в града. Той заявил в 78-и полицейски участък, че на 17 август вечерта установил, че от джоба на сакото му липсва мобилен телефон на стойност 21 000 рубли (534 евро), предава БТА. Българският дипломат констатирал кражбата около полунощ в близост до сграда на ул. "Робеспиер" 6.

Конкретно.ру допълва, че през последните няколко дни други трима чужденци са станали жертва на грабежи с взлом и джебчийски кражби в Санкт Петербург.

Междувременно двама българи, източвали банкови сметки с устройства за скимиране, са задържани в Австрия, предаде агенция АПА, позовавайки се на Областната дирекция "Криминална полиция" в провинция Тирол.

Двамата мъже от България на 26 и 27 години били забелязани при банкомат в австрийския град Инсбрук. Чрез скимиращите устройства те са се опитвали да събират личните данни на клиенти на банки, теглещи пари от банкомати. Освен в Инсбрук те са действали в градовете Линц и Залцбург, както и в други страни. В момента двамата се намират в следствения арест.

Според полицията заподозрените са копирали данните от чиповете на картите и по този начин са научавали личните им идентификацаионни номера (ПИН-кодовете), като в Залцбург са нанесли щети за около 12 000 евро. Освен това чрез клонирани банкови карти те са теглили пари и в Южна Америка и САЩ. По думите на заместник-шефа на областната дирекция "Криминална полиция" в провинция Тирол, Кристоф Хундертпфунд, става дума за международна престъпна група. "Смятаме, че те принадлежат към действаща на територията на различни държави група", заявява той.

У българите са намерени преносим компютър и множество мобилни телефони, чието съдържание в момента се проучва. Според информацията от австрийската полиция акцията по задържането им е била осъществена на 10 август, като единият от тях вече е направил самопризнания.