Българска следа в най-голямата контрабанда на цигари в Европа
Българска следа в най-голямата контрабанда на цигари в Европа / снимка: Sofia Photo Agency

Край белгийския град Лиеж бе задържано най-голямото количество контрабандни цигари в Европа досега. Арестувани са 12 души, като сред тях има българи. Според френскоезичната белгийска телевизия Ер Те Ел задържаните българи са двама, според вестник "Соар" е арестуван само един българин. Сред другите арестувани са трима гърци, двама кипърци и белгийци.

Контрабандните цигари от марките "Карелия", "Марлборо","Л&М", "Сюпъркинг голд", "Ракел" са открити в три склада в населените места Грас-Олон, Ерме и Вивени край град Лиеж. Задържани са 101 587 600 къса цигари с общо тегло над 230 тона. Смята се, че това е най-голямото количество контрабандни цигари, откривано еднократно в Европа досега, съобщава БТА.

Според белгийските митнически и финансови власти най-вероятно е цигарите да са транспортирани с камиони от Гърция до Белгия. От района на Лиеж, който е разположен недалеч от границите на Белгия с Холандия и Германия, с тях се зареждали основно "нощни магазини" в Западна Европа. Немалка част трябвало да бъдат прехвърлени във Великобритания, където се смята, че около 15-17 на сто от продаваните цигари са с контрабанден произход.