Българо-македонски шпионски игри
Българо-македонски шпионски игри / netinfo

Архивът на македонското контраразузнаване е откраднат и в момента се намира в София. Това съобщава македонският вестник „Дневник” в последния си брой.

Според изданието всички данни за тайните агенти, сътрудници, планове, текущи акции и други строго секретни данни на македонското Управление за сигурност и контраразузнаване (УБК) са били откраднати от архива и изнесени от страната.

Служител на УБК е успял тайно да запише поверителната информация от главния компютър на три дискети и на един компакт диск преди да предостави данните на българските служби. В МВР на Македония в четвъртък са заявили, че няма сигнал за подобна кражба.

Главният заподозрян е с инициали И. С. Той работел като анализатор в македонското контраразузнаване и бил племенник на бившия министър на вътрешните работи Доста Димовска, настоящ директор на Македонския културен център в София.

Когато македонците започнали да търсят „къртицата” и прегледали записите на камерите в помещението, където се намира главният компютър, било открито, че извършителят е И. С. Той копирал данните, докато бил нощна смяна на работа, когато в управлението има само няколко служители. Скоро след кражбата той заминал за България през ГКПП „Деве баир” (Гюешево от българска страна). Управлението за сигурност и контраразузнаване няколко пъти е разговаряло по телефона с него и е поискало да се върне, но той отказал. Не се знае където точно се намира в България.

В УБК през последните седмици се разследвала кражбата под кодово име “София”. Началникът на българските служби се обадил на личния мобилен телефон на шефа на УБК Сашо Миялков, “за да го поздрави”, което било първият сигнал, че нещо не е наред.

Според източниците на “Дневник” от архива на УБК били откраднати данни за плановете за изтегляне на агенти в случай на опасност. Изчезнали били и данни, с които се разкрива македонската разузнавателна мрежа и за чието възстановяване ще бъдат необходими две десетилетия.

“Нямам роднини, които да работят в Управлението за сигурност и контраразузнаване. Моите племенници са инженери и никога не са работили в МВР”, заяви Доста Димовска пред Дарик.

Основателката на партията Демократична републиканска уния за Македония (ДРУМ) е бивш вътрешен министър, както и шеф на македонското разузнаване каза още, че ще съди автора на публикацията в „Дневник”. Тя отрече информацията на някои български медии, че наскоро е получила българско гражданство.