Българките могат да бъдат оправдани по делото за клевета
Българките могат да бъдат оправдани по делото за клевета / netinfo

Либийският адвокат на подсъдимите в Триполи български медицински сестри Осман Бизанти не изключва възможността българките да получат и оправдателна присъда в делото, заведено срещу тях за клевета.

Пред пратениците на българските медии в либийската столица Бизанти коментира, че ако съдът излезе с осъдителна присъда, срокът й няма да бъде приспаднат от годините арест, които медиците са излежали от 1999 година насам.

На въпрос възможна ли е оправдателна присъда по това дело, Бизанти отговори, че до голяма степен това е възможно. Той изключи възможността съдебните решения по делото за клевета и в процеса за епидемията от СПИН в Бенгази да бъдат обвързани и да си влияят взаимно. От юридическа гледна точка двата процеса са напълно отделни, коментира Бизанти.

Преди по-малко от месец прокуратурата поиска максималното наказание от 3 години затвор за обвиняемите в делото, заведено по жалби за клевета от двама либийски граждани. До момента в съда са внесени исковете на Джума Мишери и Абдулмаджид Шол за общо 6 000 000 долара, както и на Осама Уидад за над 5 500 000 долара.

Тримата са част от групата, провела следствените действия с медиците преди 8 години. Служителите бяха оправдани на всички инстанции по дело, заведено от сестрите за прилагане на мъчения при разпитите. В края на април или началото на месец май се очаква първата сесия на Върховния касационен съд /ВКС/ на Либия по последното обжалване на смъртните присъди на българките, които бяха потвърдени на 19 декември 2006 година добави Бизанти.

При положение, че приеме жалбата на сестрите срещу смъртните присъди, ВКС ще започне да разглежда делото по същество. В противен случай съдът ще изслуша пледоариите на страните в рамките на 2-3 заседания, след което ще насрочи дата за оповестяване на присъди, допълни Бизанти.