Българите в Лос Анжелис работели за развитието на града
Българите в Лос Анжелис работели за развитието на града / МВнР

България е едва 82-рият търговски партньор на Лос Анжелис, но тук имате немалка и активна общност, която допринася за развитието на града, каза кметът на Лос Анжелис на срещата си с българския външен министър Николай Младенов, съобщиха от външното министерство. Основна тема на техните разговори стана борбата срещу престъпността, в която Лос Анжелис е постигнал впечатляващи резултати: за последните 6 години с 40 на сто са намалели престъпленията, съпроводени с насилие. Полицията в града има 10 000 служители, от които 300 се занимават само с контратероризъм.

Николай Младенов информира събеседника си за проблемите с организираната престъпност и корупцията в България, както и за стъпките, предприети след изборите от правителството. Министър Младенов предложи да започне сътрудничество между полицейските органи и покани Антонио Виларайгоса да посети България. Двамата се договориха да проучат възможността за побратимяване между Лос Анжелис и голям български град. Виларайгоса подари на Младенов грамота, приветстваща първото му посещение в официално качество.

По-късно министър Младенов се срещна с над 100 членове на българската общност в Лос Анжелис. "Благодарим ви за това, че сте добри граждани на Лос Анжелис, и се надявам да ми помогнете да обогатим връзките между България и Лос Анжелис - чрез икономически, културен и образователен обмен", обърна се той към общността. Министър Младенов накратко разказа на аудиторията за основните приоритети на България, чиято реализация ще доведе до оформянето на по-голям пазар, част от Европейската икономическа общност, до по-голяма стабилност и просперитет на Балканите.