/ NOVA
Петимата българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия, остават в ареста.

Те ще са в затвора до 20 ноември, когато ще има заседание, на което ще се реши дали делото срещу тях да бъде обединено с друго, по което фигуранти са Русев, Джамбазов и Иванова, които са обвинени и в престъпления, свързани с документи за самоличност.

Петимата български граждани са обвинени, че са част от руска разузнавателна мрежа във Великобритания. Те се явиха по видеовръзка за кратко изслушване пред съд в Лондон, предаде Ройтерс.

Обвинените в шпионаж българи са арестувани в британски затвори

Тримата мъже и двете жени са обвинени, че между 30 август 2020 и 8 февруари 2023 г. в заговор "за събиране на сведения, предназначени да послужат по пряк или косвен начин на врага за цели, застрaшаващи сигурността и интересите на държавата".

Орлин Русев на 45 години, Бисер Джамбазов (41), Катрин Иванова (31), Иван Стоянов (31) и Ваня Габерова (29), всички те български граждани, които живеели в Лондон и Норфолк, са арестувани през февруари от полицейските сили за борба с тероризма.

Те се явиха за кратко пред лондонския съд "Олд Бейли" само за да потвърдят самоличността и възрастта си.

Прокуратурата обвинява петимата, че са били част от организирана мрежа, извършвала наблюдение и враждебни действия в полза на Русия срещу конкретни мишени, включително за потенциални отвличания.
Владимир Сахатчиев/БТА