България – верен съюзник на САЩ
България – верен съюзник на САЩ / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Президентът на САЩ Джордж Буш пристигна в България - една от най-новите и най-верни европейски съюзнички на Съединените щати, където през септември се очаква да пристигнат американски войници. Това пише вестник "Интернешънъл хералд трибюн" в кореспонденция от София, поместена в електронното издание на всекидневника.

Освен че ще се запознае с историята, културата и природните красоти на страната, "президентът иска да изтъкне България като пример за успешно развитие на Балканите", посочва високопоставен дипломат от американското посолство в София, цитиран от изданието.

България е сред най-постоянните съюзници на САЩ в "нова Европа" и предано участва в т. нар. "коалиция на желаещите", поддържайки свои войски в Ирак и Афганистан, при което даде 13 жертви в Ирак, продължава публикацията.

Авторът припомня опасенията на София да не остане извън географския обсег на защита на противоракетния щит, който Вашингтон планира да разположи в Централна Европа.

В заключение изданието цитира говорителя на българското министерство на външните работи Димитър Цанчев, който вижда в разполагането на 2500 американски войници в страната част от процеса на модернизация на българската армия и укрепване на нейните възможности за взаимодействие на оперативна основа с НАТО и американски военни части.