България ще съдейства за решаването на Близкоизточния въпрос
България ще съдейства за решаването на Близкоизточния въпрос / снимка: БГНЕС
В София ще се състои тристранен икономически форум с участието на български, палестински и израелски бизнесмени. За това се договориха президентът Георги Първанов и президентът на палестинската автономна власт Махмуд Абас. Махмуд Абас предложи София да стане домакин и на някои от кръговете на преговорите от Близкоизточния мирен въпрос.

Пред Дарик радио външният министър Ивайло Калфин коментира, че България ще се радва да допринесе с домакинството си за диалога между Израел и Палестина.

Икономическият компонент е много важен за постигането на сигурност и траен мир в Близкия изток, заяви Георги Първанов. Той конкретизира, че страната ни и Палестинската автономия могат да си сътрудничат в области като строителството и туризма.

България е член на ЕС и лично аз бих работил за по-активна позиция на ЕС, в тази решаваща за преговорите по Близкоизточния мирен процес година, каза още българският държавен глава.

Махмуд Абас изрази надежда, че статутът на Палестинската автономия ще бъде уреден до края на годината. Налице са много пречки, но се надяваме да ги премахнем, допълни Абас. На въпрос за ескалиралото напрежение между Израел и Палестина в края на миналия месец президентът Георги Първанов заяви, че трайният мир в Близкия изток изисква силно лидерство и от двете страни.

Необходимо е насрещно движение, трябва да се рестартират крайните екстремистки прояви, от които страда само мирното население, коментира Първанов.

Между България и Организацията за освобождение на Палестина бе подписана програма за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата. Първанов я определи като знак за намерението ни да търсим активно духовно общуване.

Страната ни вече има свое дипломатическо представителство в Рамала, което ще бъде ръководено от дипломата ни Николай Николов. Според българския президент това е много важна стъпка за създаването на инфраструктурата на нашите отношения с Палестина.