България призна Черна гора за независима
България призна Черна гора за независима / netinfo

България признава Черна гора за независима държава и изразява готовност да установи дипломатически отношения между двете страни на равнище посолства. Това се посочва в заявление на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин за признаването на независимостта на Черна гора.

Зачитайки изразената воля на народа на Черна гора, с решение на Министерския съвет от 12 юни, България признава Черна гора за суверенна и независима държава и изразява готовност да установи дипломатически отношения между двете страни на равнище посолства, се посочва в заявлението.

Министър Калфин е подписал писмо до колегата си - министъра на външните работи на Черна гора Миодраг Влахович, с което го информира за решението на българското правителство.

"България като присъединяваща се страна към Европейския съюз /ЕС/ споделя изцяло общата позиция на ЕС относно признаването на независимостта на Република Черна гора и ще работи за по-нататъшното разширяване и задълбочаване на отношенията си с Черна гора в новото й качество", заявява българският външен министър.

България ще подкрепя черногорските институции в усилията им за демократичната консолидация на черногорското общество и реализирането на европейската перспектива на Черна гора, отбелязва Ивайло Калфин.

Същевременно българското правителство взема под внимание решението на парламента на Сърбия от 5 юни, че Република Сърбия е правоприемник на Държавната общност Сърбия и Черна гора. Убеден съм, че в най-близко време Белград и Подгорица ще започнат преки конструктивни разговори за техните бъдещи отношения, пише в заявлението.

"Вярвам, че Република Сърбия и Република Черна гора ще играят важна роля в процеса на консолидиране на стабилността и на интеграцията на Западните Балкани в европейските и
евроатлантически структури", е написал българският външен министър.

На 5 юни, в резултат на проведения на 21 май тази година референдум за независимост, парламентът на Черна гора прие декларация, в която обяви Черна гора за независима държава с пълна правосубектност по международното право.