България подкрепя център за трансгранично сътрудничество на Дунава
България подкрепя център за трансгранично сътрудничество на Дунава / netinfo

България ще подкрепи идеята за създаване на център за трансгранично сътрудничество по река Дунав със седалище в Белград. Това каза вътрешният министър Румен Петков в сръбската столица, след като подписа с колегата си Драган Йочич споразумение за сътрудничеството между службите на двете държави за охрана на общата границата.

И двамата вътрешни министри определиха документа като принос за сигурността не само в региона, но и по отношение на ЕС. Според Румен Петков разговорите му с Драган Йочич надхвърлят конкретния документ и перспективата включва създаването на център за погранично сътрудничество по река Дунав със седалище Белград, заради значението на реката, която като погранична зона стига до сърцето на ЕС, каза той.

Според Румен Петков така взаимоотношенията между службите от Черноморския регион и Централна Европа ще имат завършен характер.

Българското вътрешно министерство е готово да обсъди споразумение в социалната сфера, според което почивните бази в двете държави ще се ползват на разменни начела, както и в нашата полицейска академия да се обучават служители на сръбската полиция.

Двамата министри участваха в следобедните часове в откриването на съвместно учение на спецчасти „Кула 2007” с участието на спецчасти от Македония, Босна и Херцеговина, Словения Сърбия, Хърватия, Черна гора и още България и Франция.

Антимафиотите демонстрираха атакуване на сграда, проникване в автомобил, арест на терористи. Техниките са почти еднакви, коментира главен комисар Валентин Петров, който уточни, че когато в спецчастите работят съвместни екипи, от изключителна важност е детайлното сработване.