България е сред най-расистки настроените държави в Европа
България е сред най-расистки настроените държави в Европа / снимка: Reuters

България е сред най-расистки настроените държави в Европа, показват данните от проучване на шведски учени, цитирано от в. „Вашингтон пост”. По този негативен показател страната се конкурира на челните места с Албания, Молдова и Франция.

Нивото на расизъм е измерено въз основа на отговорите на въпроса: „Съгласни ли сте да имате съсед от друга раса?”. Така между 20 и 29,9% от жителите на тези държави са заявили, че не искат за съседи представители на друга раса.

Следващата група расистки настроени държави е тази на Румъния, Сърбия, Македония и Унгария, където между 15 и 19,9% от жителите не биха искали да имат за съсед представител на друга раса.

Норвегия, Швеция, Великобритания, Латвия и Андора са най-толерантните държави в Европа, а в света това са Австралия, Канада, Нова Зеландия, САЩ и повечето страни от Южна Америка. Там под 5% от гражданите са заявили, че не желаят за съседи хора от друга раса. Най-расистки настроени в световен план са Хонконг (71,8%), Бангладеш (71,7 на сто), Йордания (51,4 на сто) и Индия (43,5 на сто), допълва БТА.

Шведските учени, осъществили изследването, искали да установят дали степента на икономическо развитие има връзка с равнището на расизъм на гражданите на една страна.

Резултатите от проучването показали, че степента на икономическо развитие може да бъде свързана само с благоприятно отношение към хомосексуалните хора (колкото по-развита икономически е дадена държава, толкова по-висока е степента на толерантност), но не са установили пряка връзка между икономическия статут на дадена държава и по-високото или по-ниското равнище на расизъм на нейните граждани.

В. „Вашингтон пост” е съставил дори „карта на расизма” въз основа на данните от проучването.