България е предоставила на ООН данни, уличаващи Виктор Бут
България е предоставила на ООН данни, уличаващи Виктор Бут / netinfo

По повод ареста на Виктор Бут в Тайланд, Newsru посочва, че според американците Бут, който е служил някога във ВВС на СССР и е пътувал по света с фалшиви паспорти, е превозвал оръжие от складове на Съветската армия в България и Словакия, както и в някои страни от бившия СССР.

Името на Виктор Бут отдавна се споменава на Запад във връзка с подозрения в контрабанда на оръжие. През 2000 г. беше публикуван доклад на ООН, който съдържа подробно описание на източноевропейски картел, занимаващ се с доставки на оръжие на военизирани формирования в Ангола, Конго, Либерия, Сиера Леоне. В центъра на тази международна мрежа, която обменя оръжие за диаманти в горещите точки в Африка, е Виктор Бут.

В доклада се твърди, че Бут е осъществил най-малко 38 сделки за доставка в нарушение на санкциите на ООН на оръжие за южноафриканските бунтовници, включително и групировката УНИТА. Само последната доставка на военна техника от българските заводи на бунтовниците от УНИТА се оценява на 15 млн. долара. По данни на ООН Бут търгува с оръжие, произведено в заводи в Украйна, Молдова и България. Спецслужбите именно на България са предоставили и част от информацията на ООН. Българските служби твърдят, че само в България Бут е посетил шест оръжейни завода. Бут отхвърли обвиненията, отправени от експертите на ООН и посочи, че появата на такъв компромат е дело на трета страна, която иска да изтласка неговата фирма Ait Cess от южноафриканския пазар.