България е получила писмено уверение, че от 2017 г. падат визите за Канада
България е получила писмено уверение, че от 2017 г. падат визите за Канада / Pixabay

България и Румъния оттеглиха резервите си по търговското споразумение с Канада. Те са получили исканите писмени гаранции за поетапно отпадане на канадските визи за българи и румънци, предаде NOVA.

В същото време обаче споразумението става под въпрос заради поредния отказ на региналния Валонски парламент да го подкрепи. Решението по темата се отлага за следващите дни и под въпрос остава и провеждането на срещата между ЕС и Канада, която беше предвидена за след седмица.

Белгия блокира процеса по отпадане на канадските визи за българи

„Цяла нощ работихме. ЕК и ние, заедно с румънския президент, получихме надлежни писмени потвърждения - ние и комисията, че до 1 декември 2017 г. визовият режим с Канада ще отпадне за български граждани. С румънския президент решихме да подкрепим, както всички останали страни в ЕС", каза министър-председателят Бойко Борисов.

„Вече стават прецедент и опасно в Европа, защото така стана за Шенген - една страна спря България и Румъния, сега други спират еди какво си, това ще стане мода и е много опасно за ЕС. Цялото ми уважение към всяка управа, с всичките конституционни особености във всяка държава, но някакси не звучи добре. Видяхте, в Холандия спряха Украйна за безвизов режим. Всички какво ли не направихме за Украйна - скарахме се с Русия, санкции наложихме. Изведнъж, когато трябва да им се даде път за Европа, нямат визи", добави Борисов.

Среднощни разговори между премиерите на Белгия и Канада заради търговското споразумение с ЕС

„България и Канада имат прекрасни географски, исторически, природни чудеса, за туризма това е добре, както и за бизнеса и за онези, които са хора на света.

Има ясни гаранции от ЕК и от Съвета, че падането на визите за българи и румънци е незаобиколим фактор в това споразумение", подчерта премиерът.

Източник: nova.bg