България е намалила с най-много военните си разходи от всички страни в Източна Европа
България е намалила с най-много военните си разходи от всички страни в Източна Европа / снимка: Sofia Photo Agency, архив

България е намалила с най-много военните си разходи от всички страни в Централна и Източна Европа през 2010 г. Това показва годишният доклад на Международния институт за изследване на мира (СИПРИ), цитиран от ДПА. Според базирания в Стокхолм СИПРИ България е съкратила миналата година военните си разходи с 28%. Латвия е намалила своите с 26%, а Албания, Гърция, Унгария, Литва и Словакия - с по над 10%.

СИПРИ отчита, че най-големите съкращения на военните разходи в Европа са регистрирани именно в държави от централната и източната част на континента (бел.ред. в материала не се казва изрично, че България е намалила с най-много военните си разходи от всички страни в Европа). Институтът обяснява тази тенденция с последиците от икономическата криза и недостига на  финансови средства, който изпитват тези държави.

Темповете на увеличаване на военните разходи са се забавили в световен мащаб миналата година, отчита още Международният институт за изследване на мира, цитиран от ДПА и АФП. По данни на базирания в Стокхолм СИПРИ военните разходи, направени през 2010 г., възлизат общо на 1,6 трлн. долара - с 1,3% повече в сравнение с предходната 2009 г. За сравнение, средният темп на нарастване от 2001 г. е 5,1%.

САЩ са забавили чувствително увеличаването на военните си разходи през 2010 г. Те са регистрирали миналата година растеж от 2,8% при средно 7,4% през периода 2001-2009 г. Страната обаче е похарчила през 2010 г. за военни нужди колосалната сума от 698 млрд. долара - 43% от общите световни разходи в тази област. Това е шест пъти повече от втората страна в класацията - Китай, със 119 млрд. долара, уточнява БТА. Франция си поделя третото място с Великобритания, с по 59 млрд. долара, въпреки че е съкратила своите разходи с цели 8%. Десетката на страните, даващи най-много пари за военни нужди в света, се допълва от Русия, Япония, Саудитска Арабия, Германия, Индия и Италия.

Латинска Америка е регионът, където миналата година е било регистрирано най-голямо нарастване на темповете на увеличаване на военните разходи - 5,8%, „въпреки липсата на реални военни заплахи за повечето държави”, отчита СИПРИ. Институтът обяснява този факт с икономическия растеж на Латинска Америка, като регионалната сила Бразилия, например, има амбицията да модернизира своите въоръжени сили, „за да разпростре влиянието си отвъд Южна Америка”.