България е на 68-о място в света по свобода на медиите
България е на 68-о място в света по свобода на медиите / снимка: Sofia Photo Agency

България е на 68-о място в света в класацията на "Репортери без граници" за свободата на медиите. Тази година България е отстъпила с 9 позиции в класацията от 175 държави в сравнение с миналата, когато беше на 59-о място.

Според организацията, следяща правата и свободите на журналистите по света, тази година в Сърбия, Танзания и Того медиите се радват на по-голяма свобода, отколкото в България, се вижда от класацията, поместена в сайта на организацията.

Най-свободни са медиите в Дания, Финландия, Ирландия, Норвегия и Швеция, а свободата им е най-ограничена в Еритрея, съобщиха световните агенции. След Еритрея най-потиснати са медиите в Северна Корея, Туркменистан, Иран, Мианма и Куба. Китай е на незавидното 168-о място, Русия е на 153-то, а Израел, широко критикуван заради цензурата при отразяването на военната офанзива в ивицата Газа, - на 93-то място за същинската си територия и на 150-о, ако става дума за окупираните територии.

За сметка на това Съединените щати отбелязват значителен напредък, като си поделят 20-то място с Люксембург и Великобритания, допълва БТА. "Репортери без граници" отдават добрия резултат на САЩ на по-либералното отношение на властта към медиите след встъпването в длъжност на правителството на Барак Обама.

Най-голям спад в класирането тази година отбелязва Словакия, която се срина от 7-о на 44-о място. Спадът е резултат от намесата на властите в работата на медиите и приемането на закон за правото на отговор в пресата, отбелязват "Репортери без граници". 

Сред критериите на "Репортери без граници" са нападенията и арестите на журналисти, както и цензурата.