България – данъчен пример за Мексико
България – данъчен пример за Мексико / снимка: Кирил Вълчев

Поздравих президента Първанов за новаторската реформа във фискалната сфера и въвеждането на единната данъчна ставка, която насърчава инвестициите. Това каза след срещата си в Мексико сити с българския държавен глава мексиканският президент Фелипе Калдерон. Според Първанов срещата е преминала нестандартно, защото Калдерон от самото начало е проявил голям интерес към българската икономика.

Въпросът за привличане на нови инвестиции е една от водещите задачи за правителството на мексиканския президент, което трябва да се справя с последиците от световната финансова криза заради тясната обвързаност на икономиката с тази на Съединените американски щати и намалелите приходите от мексиканските емигрантите в САЩ, които осигуряват приходи в родината си на трето място след петрола и туризма.

Калдерон произхожда от дясната Партия на националното действие, докато парламентът се доминира от лявата Партия на демократичната революция и затова използва примера на България, за да защити исканията си за данъчни реформи.

След срещата с Първанов той подчерта, че Мексико гледа на България като на стратегически партньор в Европейския съюз, от който латиноамериканската държава официално е получила такъв статут. Съюзът е вторият търговски партньор на Мексико и вторият чуждестранен инвеститор в страната. За привличане на европейския инвестиции Калдерон посети през двете години на управлението си най-развитите европейски държави. През 2007 г. мексиканската икономика е получила около 20 милиарда щатски долара нови инвестиции

Първанов поиска обновяване на договорно-правната база в бизнес връзките чрез подписване на споразумения за икономическо сътрудничество и за избягване на двойното данъчно облагане, както и възобновяване на работата на смесените комисии. Българският президент припомни, че България е имала добри позиции в износа за Мексико с машини, а сега може да предложи трансфер на нови технологии във фармацията и съвместни производства в хранително-вкусовата промишленост.

И двамата президенти отбелязаха символичния стокообмен между 20 и 40 милиона щатски долара годишно, въпреки че Мексико е 11-тата страна по население в света, 14-тата по територия и на 13-то място по брутен вътрешен продукт.

Първанов предложи размяната на изложби на тракийско злато и на достиженията на мексиканските цивилизации. С някои от тях Първанов ще се запознае, като посети някои от големите забележителности на Мексико като археологическата зона на пирамидите на Теотиуакан край столицата, Националният исторически и антропологически музей и града на маите Чичен Ица на полуостров Юкатан.

В рамките на посещението беше подписана Програма за сътрудничество в областта на образованието, културата и спорта за периода 2008 – 2011 г.

При посрещането Калдерон говори за достиженията на българите в историята и направи аналогии с мексиканското съжителство на народи и култури.

Посрещането на българския президент беше изключително тържествено, като десетки деца развяваха български и мексикански знамена в резиденция „Пинос”. Последният български държавен глава, който е идвал на официално посещение през 1979 г. в Мексико, е Тодор Живков.

Калдерон покани България да участва на най-високо равнище в тържествата през 2010 г. по повод 200-годишнината от обявяването на мексиканската независимост от Испания.

Българският президент посети и Сената, където имаше среща с председателя му Густаво Енрике Мадеро Муньос.

В кметството на Мексико сити – един от най-големите градове на света с 22 милиона население – кметът Марсело Ебрард връчи на Първанов грамота за почетен гражданин, медал и ключ на града.

В българското посолство имаше прием за българското землячество в страната, което наброява около 650 души.

В петък Първанов ще има работна закуска с Мексиканския съвет за външна търговия.