Българин е сред убитите войници в Афганистан
Българин е сред убитите войници в Афганистан / Френско министерство на отбраната, БГНЕС, Reuters
Бюнят Татаров – бивш кмет на село Раковски
49273
Бюнят Татаров – бивш кмет на село Раковски
  • Бюнят Татаров – бивш кмет на село Раковски

34-годишният българин Свилен Симеонов е сред убитите войници в база в Източен Афганистан. Той е служил като сержант във френския чуждестранен легион. За това съобщава българското външно министерство, позовавайки се на информация от френските власти.

Четирима френски войници бяха убити, след като мъж в униформа на афганистанската армия нападна френски войници по време на тяхна тренировка. При нападението бяха ранени 16 души. Според френския външен министър Ален Жупе осем от ранените са с опасност за живота.

Симеонов служил като сержант във френския чуждестранен легион. Не е ясно все още дали е с френско или българско гражданство. Освен това той имал и българско, и турско име, каза пред Дарик бившият кмет на разградското село Раковски Бюнят Татаров, откъдето родом е загиналият.

Пред Дарик Татаров разказа, че от Министерството на външните работи на Франция са съобщили на съпругата на починалия: „Той има братовчед, който в момента също е в легиона във Франция, но той не ходел на мисии. Братовчедът също е потвърдил информацията. Българинът има дете на 3 години. На 18 януари е имал рожден ден, вечерта са се чули със семейството и на следващия ден е станала трагедията. Той е от Раковски, където живееше до преди около 9 години. Баща му живее в Раковски, майка му от няколко месеца е в Турция, а съпругата му е в Разград. Доколкото разбрах, това му е била последна мисия в Афганистан. Предполагам, че е ходил и на други мисии. Той си беше в Раковски миналата пролет. Все още не знам момчето с турски или български имена е, от което предполагам, че се получава дезинформация". Според кмета става дума за Танер Мехмедов Узунов. Той го описа като „добро момче, уважавано в селото, с много приятели, приятен и разговорлив".

Българин е сред убитите войници в Афганистан
netinfo

Четиримата френски войници бяха убити от мъж в униформа на афганистанската армия. Те са били нападнати, когато приключвали спортна тренировка в базата си "Гуан" в провинция Каписа, Източен Афганистан, заяви пред Франс прес източник от силите за сигурност. "Французите тъкмо приключваха тренировката си във военната сграда", разположена в контролирана от френската армия зона и в която се намираха няколко афганистанци и френски инструктори, разказал източникът.

"Френските войници не носеха бронежилетки, те не можеха да се отбраняват. Нападателят откри огън срещу групата, после беше неутрализиран", добавил източникът.

Българин е сред убитите войници в Афганистан
netinfo

Френският президент Никола Саркози обяви, че прекъсва операциите на френските военни за обучение и бойна подкрепа на афганистанската армия и постави въпроса за предсрочно изтегляне на контингента, след като афганистански войник застреля четирима френски войници, предаде Франс прес.

"Ние сме приятели на афганистанския народ, съюзници на афганистанския народ, но не мога да приема, че афганистански войници стрелят срещу френски войници", изтъкна Саркози. Той уточни, че министърът на отбраната Жерар Лонге и началникът на ГЩ адмирал Едуар Гийо са тръгнали незабавно към Афганистан.

Френският президент направи това изявление пред дипломатическия корпус в Париж. Лонге ще представи доклад след завръщането си "за това, което е видял в Афганистан", посочи Саркози. "Ако условията за сигурността не бъдат ясно установени, тогава ще възникне въпросът за предсрочно връщане на френската армия", добави президентът, цитиран от БТА. Той припомни, че изтеглянето на френския контингент от Афганистан е планирано да стане най-късно до края на 2104 г. и отбеляза, че ще обсъди този въпрос с афганистанския си колега по време на визитата на Хамид Карзай в Париж на 27 януари.

Френският министър на отбраната Жерар Лонге заяви, че става дума за хладнокръвно убийство. "Те не бяха въоръжени. Те бяха хладнокръвно убити от афганистански войник", заяви Лонге по телевизия Франс 2. "Засега не знаем дали нападателят е бил член на талибаните, внедрен в армията, или човек, който го е сторил по неизвестни нам причини", отбеляза министърът. От своя страна френският външен министър Ален Жупе заяви, че става дума за "убийство в база, използвана съвместно от афганистанската и френската армия" и че френските войници са убити "от войник от афганистанската армия".

"Нашите военни са в Афганистан, за да помогнат на афганистанския народ и армията му в битката за свобода и демокрация. Неразбираемо и неприемливо е войници от афганистанската национална армия да убиват френски войници", изтъкна министърът.

Президентът на Афганистан Хамид Карзай изпрати съболезнованията си на френския народ във връзка с кървавото нападение. "Президентът е опечален от този инцидент и изразява дълбокото си съчуствие и съболезнования на френския народ и семействата на жертвите, посочва Карзай в комюнике, цитирано от Франс прес. Президентът посочва също, че през "последните десет години Франция е оказала значителна помощ" на Афганистан и че "отношенията между двете страни винаги са се основавали на честността".

Талибаните от своя страна приветстваха действията на "патриотичния афганистански войник", който по-рано уби четирима френски военнослужещи и рани други петнайсетина в Афганистан, предаде Франс прес. За нападението обаче талибаните, противно на навиците си, този път не поеха отговорност. "Все още има афганистански военни, които са патриоти. Храбри военни, които продължават да вярват в афганистанската и ислямската чест", подчерта говорителят на талибаните Забиула Муджахид в ислямски интернет сайт, често използван от талибаните.

В изявлението говорителят на талибаните изрази задоволство, че тези храбри войници патриоти продължават да извършват нападения и че последната им атака е причинила много смърт. Говорителят на талибаните подчерта още, че враговете трябва да си дадат сметка, че не могат вече да се предпазят от гнева на афганистанците.

Българин е сред убитите войници в Афганистан
netinfo

Случаи като този стават водещи новини, но са изолирани събития. Това се посочва в изявление на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Той допълва, че всеки ден 150 000 военни от 50 държави обучават 300 000 служители на афганистанската армия. Расмусен добавя, че силите на ИСАФ ще продължат да помагат на Афганистан в подготовката на страната да поеме грижа за собствената си сигурност. Расмусен също така изказа съболезнования на семействата на загиналите и съчувствие на пострадалите.