Българин е изчезнал при потъването на руска петролна платформа
Българин е изчезнал при потъването на руска петролна платформа / снимка: Reuters

Български гражданин e сред безследно изчезналите при потъването днес на руска петролна платформа в Охотско море. 53-ма души от екипажа на платформата „Колское” са изчезнали включително и българският гражданин, информира електронното руско издание „Лайф нюз”.

Руските органи на реда съобщават, че на платформата е имало чужденец - представител на британската застрахователна компания „Ноубъл дентън”. Той бил записан в списъците като „англичанин”, но според „Лайф нюз” е гражданин на България.

Според източник от силовите структури в руския Далечен Изток, цитиран от „Московский комсомолец”, става дума за български гражданин - служител на „Ноубъл дентън”, който е бил на платформата.

Българското Министерство на външните работи изпрати своевременно запитване до Москва дали е имало български гражданин на потъналата руска петролна сонда.

По информация от Министерство на извънредните ситуации на Русия, получена в българското посолство в Москва, на борда на потъналата петролна платформа се е намирал българският гражданин Живко Жеков. Това съобщиха от Кризисния център към българското Министерство на външните работи.

Руската плаваща сондажна платформа „Колская” претърпя корабокрушение. Заради буря тя се преобърна на 200 км от брега на Сахалин и потъна. Според представител на Министерството на извънредните ситуации в Сахалинска област спасени са 14 души от общо 67 на платформата. Съдбата на останалите 53, сред тях и един гражданин на България, засега не е известна. На повърхността на водата са открити четири души в хидронепромокаеми костюми, но без признаци на живот. Заради бурните вълни не е възможно те да бъдат извадени на борда на някой от притеклите се кораби.