Българин е бил задържан в Либия, работил без право
Българин е бил задържан в Либия, работил без право / БГНЕС
Българинът Лъчезар Димитров е бил задържан през юли при проверката на либийските власти, която бе част от кампанията срещу швейцарските компании в Джамахирията, след ареста на сина на Муамар Кадафи – Анибал. Димитров е бил пазач, но не е имал разрешително да работи в Либия, научи Дарик. Седмица след задържането му, след намесата на консула ни в Триполи Райко Пепеланов, българинът е бил освободен.

Българският гражданин е арестуван в либийския град Таджура. Димитров е имал редовна виза, но не и право да работи на територията на Джамахирията, тъй като само е придружавал съпругата си, която е имала работна виза. В швейцарската фирма българинът временно е замествал друг наш сънародник. Заради нарушението той е бил задържан за седмица в следствения арест. След изясняване на обстоятелствата обаче Димитров е бил освободен и е продължил престоя си в Либия.

Кампанията срещу швейцарските фирми започна в средата на миналия месец, когато в Швейцария бе арестуван синът на либийския лидер Муамар Кадафи – Анибал. Той бе задържан от властите заради побой над домашната си прислуга. Инцидентът обтегна отношенията между двете държави, като дори за кратко Либия спря доставките на петрол за Швейцария.