/ снимки: Майкъл Валво, Google
България е в Топ 50 на най-посещаваните страни в платформата Google Street View през 2021 г. и се нарежда на 46-т място в класацията, съобщават от офиса на "Гугъл" в България. Платформата се ползва вече 15 години.

През 2007 г. "Гугъл" прави революция със създаването на Google Street View, като първите кадри, публикувани на платформата за виртуални изображения, са от Сан Франциско, Ню Йорк, Лас Вегас, Маями и Денвър. Оттогава автомобилите на "Гугъл", оборудвани със специални камери за панорамна фотография, са заснели и споделили повече от 220 милиарда изображения в Street View и са пропътували над 10 милиона мили, равняващи се на над 400 обиколки на земното кълбо. Улиците обаче не изчерпват възможностите на платформата - създават се снимки и от културни забележителности, вътрешността на сгради с културно-историческа значимост, космически кадри, и дори и такива от океанските дълбини.

На 15-ия рожден ден на услугата Street View Google споделя данни за най-посещаваните и най-атрактивни локации по света, които потребителите са търсили през изминалата година, сред които се нареждат и български забележителности и туристически дестинации.

България е класирана на 46-то място сред най-посещаваните страни в Google Street View през 2021 г., точно между Шри Ланка и Южна Корея. Класацията се оглавява от Индонезия, САЩ и Япония, следвани от Мексико и Бразилия на съответно 4-то и 5-то място. Последните позиции в Топ 100 се заемат от Узбекистан (98), Лаос, а една от най-желаните дестинации за почивка от българите - Малдивите - се нарежда на 100-то място.

Сред най-посещаваните световни забележителности в Street View за периода април 2021 - април 2022 г., България присъства в Топ 500, като катедралата "Св. Александър Невски" в столицата се нарежда на 439-то място.

Класацията за изминалата година се оглавява от най-високата сграда в света - Бурж Халифа в Обединените арабски емирства, следвана от Айфеловата кула в Париж и специална колекция от снимки на Тадж Махал в Индия. Традиционно посещавани места по света се класират по-ниско от Св. Александър Невски, напр. Мавзолеят на Ленин на Червения площад (445 място), Уестминстърското абатство (460-то място), Дворецът Долмабахче в истанбул (461 място) и дори дворецът-музей Забраненият град в Пекин (496 място).
През последната година интересът към музеите, разглеждани в платформата, също е нараснал. И докато някои от най-популярните по света, като Лувъра във Франция, замъка Осака в Япония и Къщата на Ане Франк в Холандия, заемат очакваните водещи позиции в съответните държави, в Португалия най-популярен сред разглежданите в Street View се оказва CR7 - музеят на Кристиано Роналдо в родното място на футболната легенда Фуншал, Мадейра.
БТА