Българи се оплакват от конкурсите за персонал в европейски институции
Българи се оплакват от конкурсите за персонал в европейски институции / netinfo

Българи са изпратили жалби до европейския омбудсман Никифорос Диамандурос, за да се оплачат от конкурсите за избор на персонал в някои европейски институции. Диамандурос каза това тази вечер в Университета за национално и световно стопанство, където имаше публична лекция.

Най-често жалбите, които постъпват при европейския омбудсман, са заради нехайство, надменно отношение и лошо обслужване от европейската администрация. Пред студентите в УНСС Диамандурос обясни, че жалби до него могат да се изпращат за проблеми с администрацията на европейските институции. Ако имате проблеми с българската администрация, трябва да се оплачете на българския омбудсман Гиньо Ганев, каза европейският омбудсман.

По думите му често това разграничение не се разбира и 70 на сто от жалбите, които пристигат при него, не са предназначени за европейския омбудсман.

Диамандурос каза пред студентите, че предимствата на институцията на омбудсмана са, че нейните процедури са много по-бързи и гъвкави от тези на съдилищата, като поради това към омбудсмана могат да се обръщат много повече хора. Съдебните процедури са скъпи, понякога отнемат години, каза Диамандурос.

Съвременните демокрации се опитват да създават механизми, с които публичните администрации и изпълнителните власти да бъдат контролирани и под отчет, каза европейският омбудсман. Според него демокрация, която предлага на своите граждани повече от една алтернатива да защитават правата си, е по-добра от тази, която дава възможност само за защита в съда.