Българи са принудени да живеят в ужасяващи условия в Калабрия
Българи са принудени да живеят в ужасяващи условия в Калабрия / netinfo

Всекидневниците "Джорнале ди Калабрия" и "Гадзета дел Суд" описват ужасяващите условия, в които са били принудени да живеят 40 българи, незаконно наети да работят на полето в южната италианска област Калабрия.

При акция за борба с нелегалната имиграция финансовата полиция от град Вибо Валенция откри незаконен лагер, обитаван от български граждани в очакване да бъдат отправени да работят "на черно". Лагерът е открит в местността Ривиера Пранджи на общината Пицо Калабро, се посочва в информацията.

Финансовите полицаи констатираха присъствието на голям брой чужденци, които живеят в крайно лоши хигиенно-санитарни условия в очакване да бъдат откарани на местата за работа предимно на полето. Пред очите на полицаите се разкрила тревожна гледка - автокаравани, приспособени за настаняване на цели семейства при смесено съжителство; подслони, изградени със строителни материали и разпределени на стаи, но без вътрешни бани или умивални; полусрутени външни тоалетни за общо ползване, както и други импровизирани конструкции без замазка на стените и подова настилка, пише "Джорнале ди Калабрия", цитирани от БТА.

Полицаите установиха самоличността на 40 души - 32 възрастни и 8 деца - всичките българи, които са плащали на собственика по 50 евро наем на месец за стаите или за едно легло. Поискана бе намесата на инспекторите от местната здравна служба, тъй като чужденците и техните семейства, сред които и невръстни деца, са били принудени да живеят при тези крайно лоши условия. Извършен бе обиск в дома на собственика на парцела, където бяха намерени 380 незаконно притежавани ловни патрони, за които бе сезирана прокуратурата. В ход е разследване за незаконно използване на работна сила от местни земеделски предприятия, се казва в публикацията.