Бъдещето на ливанската армия
Бъдещето на ливанската армия / netinfo

Ливанският министър на отбраната заплаши да спре разполагането на ливанската армия в Южен Ливан, ако ООН не изясни позицията си и не се намеси след израелската акция край Баалбек. Израелската армия заяви, че рейдът, извършен призори днес от израелски командоси с хеликоптери, била да пресече снабдяването на Хизбула с оръжие от Сирия и Ливан.

"Ако не получа ясни отговори от ООН по този въпрос днес, ще бъда принуден да препоръчам на кабинета в началото на седмицата. да спре разполагането на армията на юг", каза Елиас Мур пред репортери. Той ще се срещне с пратениците на ООН, които пристигнаха снощи в Бейрут.

"Няма да изпратя армията да стане плячка в израелския капан".

Според него Хизбула има намерение да спазва примирието, но е възможно израелците да се опитват да провокират "някоя групировка" да изстреля ракета по Северен Израел, за да се върнат и да атакуват ливанската армия.

ООН още не е заела позиция по случая. В декларация днес организацията каза, че не е в състояние да го направи, понеже нейните войници са в южната част на страната, а не в източната долина Бекаа, където бе извършен рейдът, наречен от ливанския премиер явно нарушение на прекратяването на огъня.