Бъчварова: Трябва ни нов подход в борбата с тероризма
Бъчварова: Трябва ни нов подход в борбата с тероризма / БГНЕС, архив

Последните събития и във Франция, и в Белгия, ясно и категорично ни показаха, че е необходимо да преосмислим досегашните мерки. Трябва ни нов подход в борбата с тероризма, който да ни позволи да работим изпреварващо. Не просто да регистрираме на събитията, а да ги предотвратяваме.

Това подчерта вътрешният министър Румяна Бъчварова на заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешен ред на ЕС в Брюксел, цитирана от пресслужбата на МВР.

Бъчварова подчерта, че са необходими повече оперативна работа на терен, повече оперативни данни и обмен, повече целенасочени операции и ефективно наказателно преследване. "Трябват ни конкретни процедури, които да ни позволят навременни и адекватни действия срещу тези лица", поясни тя.

Ислямска държава призова към джихад след атентатите в Брюксел

България подкрепи общата декларация на Съвета на министрите на правосъдието и вътрешните работи, която съдържа спешни мерки за укрепване капацитета на ЕС за противодействие на тероризма. Министър Бъчварова коментира мерките като "задачи, които трябва да изпълним". "Част от тях трябваше дори вече да сме изпълнили", поясни тя.

Вътрешните министри се обединиха около превръщането в първостепенни приоритети засилването на обмена на оперативна информация и осигуряването на оперативна съвместимост. Необходим е по-структуриран и по-централизиран обмен на информация, бе единодушната позиция. Вътрешните министри откроиха и необходимостта от засилване на капацитета на новосъздадения Европейски контратерористичен център към Европол за мониторинг и анализ на риска от терористични заплахи като една от спешните мерки.

Белгийският премиер обеща да намери виновните за атентатите

В изказването си министър Бъчварова посочи още, че е важно и да се търси отговор на въпроса кое е това, което кара млади хора, отраснали в Европа, да таят такава омраза, че да искат да я унищожат.

Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи започна днес с минута мълчание в памет на жертвите на терористичните атентати в белгийската столица.