Бузек ще ни съдейства за проблема със заливането с киселина на жени
Бузек ще ни съдейства за проблема със заливането с киселина на жени / Reuters
Бузек ще ни съдейства за проблема със заливането с киселина на жени
27022
Бузек ще ни съдейства за проблема със заливането с киселина на жени
  • Бузек ще ни съдейства за проблема със заливането с киселина на жени

Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек се ангажира да проучи в детайли и да съдейства на България да разреши проблема със заливането с киселина на жени в страната ни. Това стана след като Бузек се срещна с 41-годишната Ваня Спирова от Клисура, която през февруари 2008 г. бе залята с киселина в София. По покана на българския евродепутат Антония Първанова група журналисти и представители на неправителствени организации, работили по проблемите на насилието над жени, сред които колегите Мартин Карбовски и Нина Александрова, участват в Брюксел в европейски дебати за това как да се прекратят случаите на подобно насилие.

Ваня е една от 25-те обезобразени българки, залети с киселина през последните години у нас. Историята й трогна и дори разплака евродепутатите и участниците в международния семинар. Пред тях Ваня каза: „Вие в Европа си говорите хубави неща, но аз в България живея съвсем различен живот. Нямам защита от държавата, няма присъда за насилниците и се страхувам пак да не бъда обезобразена."

Испанските евродепутати се ангажираха пред нея в рамките на тяхното председателство на Европейския парламент да предоставят необходимата защита на Ваня и дори да платят за лечението й в международни клиники.

Днес в Европейския парламент българската делегация ще участва в семинар в пленарна зала на тема „Насилието над жени" заедно с италианския и испанския министър на равните възможности. Ще бъде прожектиран и филм на Мартин Карбовски и екипа му „Без лице".