Буш: Успехът в Ирак е възможен, но ще трябва още време
Буш: Успехът в Ирак е възможен, но ще трябва още време / netinfo

Успехът в Ирак е възможен, но ще е необходимо време, каза президентът на САЩ Джордж Буш в речта си, посветена на четвъртата годишнина от началото на войната в Ирак, предадоха световните агенции.

В телевизионно обръщение от Белия дом Буш защити политиката на администрацията си за Ирак, призова американците да проявят търпение и подчерта, че ако САЩ сега променят курса си, това ще има лоши последици за тяхната сигурност.

Борбата е трудна, но може да бъде спечелена. В бъдеще обаче също ще има тежки дни, каза Буш. Той подчерта, че за успеха на новия план за сигурност в Багдад, предвиждащ изпращане на още 21 000 войници в провинция Анбар, ще са необходими месеци, а не дни или седмици, но изтъкна, че според военното командване вече има признаци, които вдъхват надежда.

Буш отхвърли призивите на Демократическата партия и на други критици да започне да изтегля войските от Ирак. Ако американците се изтеглят, може да избухне "епидемия от насилие", която да плъзне из целия регион и Ирак да се превърне в убежище за Ал Каида, смята американският президент. В името на сигурността на американците не можем да допуснем това да се случи, каза Буш.

Тази седмица конгресмените демократи ще внесат законопроект за разходите за войната в Ирак и в Афганистан, който по същество ще изисква изтегляне на всички американски войници от Ирак до есента на идната година, отбелязва Асошиейтед прес.