Буш свързва Иран с Трета световна война
Буш свързва Иран с Трета световна война / netinfo

Президентът на САЩ Джордж Буш предупреди, че ако Иран се въоръжи с ядрено оръжие, това може да доведе до Трета световна война, предаде ДПА.

На пресконференция Буш каза, че Иран е заплаха за мира и се аргументира с изявленията на иранския лидер Махмуд Ахмадинеджад, че Израел трябва да бъде изтрит от картата на света. "В Иран има лидер, който обяви, че иска да унищожи Израел. Затова казвам на хората, ако искате да избегнем Трета световна война, явно трябва да бъдете заинтересовани да попречим на иранците да се сдобият със знания, необходими за създаване на ядрено оръжие", каза Буш.

Във вторник руският президент Владимир Путин бе на посещение в Техеран, срещна се с Ахмадинеджад и заяви, че двете страни ще поддържат по-тесни връзки. Освен това в Техеран Путин каза, че няма доказателства в подкрепа на западните обвинения, че Иран се опитва да създаде атомна бомба, припомня ДПА.

Вчера Буш каза, че очаква Путин да му разкаже за разговорите си с иранския лидер и че иска руският президент да "разясни" думите си. Искам да разбера дали той продължава да храни същата загриженост като мен или не, заяви американският президент и припомни, че Путин е подкрепил две резолюции на Съвета за сигурност на ООН за налагане на ограничени санкции на Иран.

Буш призна, че отношенията му с руския президент са станали по-хладни. През 2001 г. Буш каза, че като погледнал Путин в очите, видял, че той е прям човек, на когото може да се има доверие. Вчера обаче той го нарече хитър и потаен за политическите си планове, предаде Асошиейтед прес. Ако става дума дали е възможно да бъде препрограмиран основният тип руска ДНК, тоест централизираната власт, ще каже, че това е трудно, заяви Буш. Освен това той каза, че когато неотдавна се е срещнал с Путин в Австралия, се е опитал да разбере от него кой ще го наследи, но руският президент бил "хитър" и не желаел да разкрие намеренията си.