Буш: Ще помогнем на вашите сестри в Либия
Буш: Ще помогнем на вашите сестри в Либия / снимки: Sofia Photo Agency
Под заглавие "Ще помогнем на вашите сестри в Либия" чешкият интернет-сайт Actualne.cz публикува обширен материал за посещението на Джордж Буш в София.

Изданието изтъква, че български войници са на служба в Ирак, където са дали вече 19 жертви, както и в Афганистан. Освен това САЩ са получили право да използват военни бази в България. Ето защо посещението на американския президент се приема като форма за изказване на благодарност към България, пише Actualne.cz.

Сайтът се спира специално на думите на Георги Първанов към Джордж Буш, че страната му би се радвала да бъде част от американската противоракетна отбрана и дори е разочарован, че е дадено предимство на Чешката република и Полша. България, подобно на Гърция и Турция, се опасява, че противоракетният щит в предлаганата засега форма няма да бъде надеждна защита за югоизточното крило на НАТО, коментира Actualne.cz.

България освен това е енергийно зависима от Русия, така че следи с безпокойство напрежението между Вашингтон и Москва. Чешкият сайт цитира президента Първанов, че "България не е държава, за която би било добре да избира между приятелство с Русия или само със САЩ".

Българите очакват от Буш помощ за освобождаването на медицинските сестри в Либия, осъдени на смърт за заразяване на либийски деца с вируса на СПИН. Actualne.cz цитира думите на Буш от дадената пресконференция в София, че освобождаването на българските медицински сестри е между приоритетите на американската политика.