Буш ще окаже топъл прием на папата
Буш ще окаже топъл прием на папата / снимка: БГНЕС
Президентът на САЩ Джордж Буш ще окаже изключително топъл прием на папа Бенедикт Шестнайсети. За пръв път, откакто е президент, Буш и съпругата му Лора ще отидат днес следобед във военновъздушната база Андрюс, за да посрещнат държавен глава.

Утре за церемонията по посрещане на папата в Белия дом са очаквани между 9000 и 12 000 високопоставени гости. Това вероятно е рекордът в подобна церемония при управлението на Буш. За сравнение, през май 2007 г. при посещението на британската кралица Елизабет Втора бяха поканени 7000 души.

Миналата седмица Буш обясни защо папата ще бъде посрещнат с такива почести. По думите му, той е наистина изключително важен човек в много отношения. Първо, той говори от името на милиони хора. Второ, не идва като политик, а като човек на вярата. И трето, „силно подкрепям схващането, че в живота има правилно и неправилно, че има опасност моралният релативизъм да навреди на шансовете на общества, изградени със свобода и надежда, и искам да отдам почит на убежденията му", заяви Буш, който е протестант.

Бенедикт Шестнайсети е вторият папа, който ще бъде приет в Белия дом. Първият беше Йоан Павел Втори, посрещнат на 6 октомври 1979 г. от президента Джими Картър.