Буш се сбогува със световните лидери в Лима
Буш се сбогува със световните лидери в Лима / Sofia Photo Agency

Американският президент Джордж Буш се сбогува със световните лидери по време на последната външнополитическа изява, планирана за неговия мандат-срещата на АПЕК, предаде АФП. Канадският премиер Стивън Харпър пожела на Буш и съпругата му Лора "всичко най-добро, ако не се видим пак преди 20 януари", което Буш определи като момента на "принудителното си пенсиониране".

Но "пенсиониран" или не, Буш си тръгна от срещата за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество с покани от руския президент Дмитрий Медведев и китайския президент Ху Цзинтао. Ху изрази надежда, че след оттеглянето си, Буш може "често да идва в Китай, за да продължи да оказва положително влияние върху връзките между САЩ и КНР".

Същевременно той изрази надежда, че и следващата администрация ще може "да оцени важността на връзките между САЩ и Китай". Медведев и Буш признаха, че са имали моменти на съгласие и несъгласие, но руският президент призна, че "са работили добре и продължаваме нашата работа". По-късно последва и покана към Буш от руската делегация, а външният министър Сергей Лавров заяви, че управлението на Буш е показало, че Вашингтон не може да се справи "сам" с големите предизвикателства.

От своя страна, президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас разкритикува управлението на Буш, като посочи, че независимо от подкрепата му за близкоизточните мирни преговори, не е разрешен нито един ключов въпрос с Израел. Буш препоръча на Конгреса и правителството колумбийския президент Алваро Урибе, като заяви, че "никога не трябва да обръщат гръб на такъв добър приятел като Урибе", съобщава БГНЕС.