Буш: Русия не трябва да се страхува от сближаването на Киев с НАТО
Буш: Русия не трябва да се страхува от сближаването на Киев с НАТО / снимка: БГНЕС
Русия не трябва да се страхува от сближаването на Украйна с НАТО, заяви американският президент Джордж Буш на обща пресконференция с украинския си колега Юшченко в Киев.

„Не трябва да се страхувате от това, г-н Путин“, каза Буш, припомняйки думите, с което се обърнал към руския президент при разговор с него неотдавна.

Президентът на Украйна Виктор Юшченко пък заяви, че присъединяването на неговата страна към Плана за действие за членство в НАТО и самото влизане в Алианса съответстват на националните интереси на Украйна.

Още веднъж искам твърдо да заявя: ръководя се от един въпрос – искам да се донесе на тази страна спокойствие и стабилност, каза Юшченко. Президентът на Украйна е убеден, че няма алтернатива на идеята за колективната сигурност. Според Юшченко историята показва, че “Украйна е губила независимостта си, тъй като не е имала никакви външни гаранции за своя суверенитет”

Украйна, подобно на Грузия води засилен диалог с алианса за членство. Двете страни искат да преминат към следващия стадий, т.нар. план с цел присъединяване (МАР според инициалите на плана на английски език), което ще ги направи официални кандидатки за членство, предава АФП.

Приближаването на НАТО към границите на Русия е неприемлива ситуация и ние ще правим всичко възможно това да не се случи, заяви председателят на Държавната Дума Борис Гризлов.