Буш разрешил нападения срещу тайни агенти в Ирак
Буш разрешил нападения срещу тайни агенти в Ирак / netinfo

Президентът Джордж Буш даде преди няколко месеца разрешение за военна операция срещу ирански тайни агенти, действащи на територията на Ирак, твърди американският държавен секретар Кондолиза Райс в интервю за вестник "Ню Йорк таймс".

В интервюто, дадено преди отпътуването й за Близкия изток, Райс обяснява, че стъпката била предприета, след като било забелязано активизиране на иранците в Ирак, както и нарастващ брой жертви на действията им. Тази операция на САЩ в Ирак отчиташе факта (както твърдят американски военни представители), че много от най-сложните самоделни взривни устройства, използвани срещу американските войски, са произведени в Иран, пише изданието.

Райс не поясни кога точно е било взето решението, но каза, че това станало през есента. Американското нападение над иранското консулство в кюрдския град Ербил, при което бяха задържани шестима ирански служители, изглежда е било част от тази операция. Един от арестуваните вчера бе освободен.

Администрацията на Буш отдавна обвинява Иран, че снабдява с оръжие и обучава шиитските екстремисти в Ирак. Желанието на Райс да обсъжда темата може би е нов знак за враждебност към Иран, след като в реч по повод новата си стратегия за Ирак в сряда Буш обвини Техеран, че оказва материална подкрепа за нападенията над американски войници в Ирак и се зарече това да не остане без отговор, посочва вестникът.

Въпреки поредицата операции на американски части срещу ирански обекти в Багдад и други иракски градове, досега представители на американската администрация отказваха да потвърдят дали тези операции са били извършени по нареждане на Вашингтон.

Представители на американската администрация описват Иран като единствената значителна заплаха за САЩ в Близкия изток, отбелязва всекидневникът.