Буш публично похвали смелостта на Далай Лама
Буш публично похвали смелостта на Далай Лама / netinfo

Президентът на САЩ Джордж Буш публично похвали смелостта на тибетския духовен водач Далай Лама и на тибетските будисти по-малко от месец преди да присъства на откриването на Олимпийските игри в Пекин, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По повод десетата годишнина на американски закон за религиозните свободи Буш спомена Китай сред страните, където неспазването на тези свободи е "буди особено безпокойство", макар някои от тези страни по думите му да са взели мерки за реформи.

"Днес настоятелно приканваме ръководителите на всички тези държави незабавно да сложат край на посегателствата си срещу религиозните свободи", каза Буш и назова поименно Иран, Еритрея, Судан, Северна Корея, Мианма, Узбекистан, Саудитска Арабия. Най-много внимание отдели на Китай.

Буш говори за уйгурите - най-голямото мюсюлманско малцинство в западния автономен Синцзян-Уйгурски район, които са в малко или много открит конфликт с китайските власти. Той обърна внимание на съдбата на хората, които днес в Китай са принудени скришом да изповядват вярата си.

"Отдаваме почит и на смелостта на Далай Лама и на будистите в Тибет", каза Буш.

По повод присъствието си на откриването на олимпиадата в Пекин Буш заяви, че отива на спортно събитие. Той обаче многократно е подчертавал, че при всяка своя среща с китайския президент Ху Цзинтао повдига въпроса за човешките свободи и че ще направи това и през август.

САЩ възприемат Тибет като част от Китай, обаче тибетската тема е спорен въпрос в отношенията между двете страни. Китайското правителство смята Далай Лама за опасен сепаратист, а правителството и Конгреса на САЩ виждат в него бранител на човешките свободи, отбелязва АФП.