Буш против безкраен диалог за Косово
Буш против безкраен диалог за Косово / снимка: BGNES
Приключи 7-часовото посещение на американския президент Джордж Буш в Тирана.

Първата визита на американски държавен глава в Албания бе очаквана с особен интерес с оглед на предстоящото решение по въпроса за окончателния статут на Косово.

Президентът Джордж Буш се изказа против воденето на "безкраен диалог" за статута на Косово. Той предупреди, че ще действа със или без съгласието на Русия в СС на ООН за независимостта на населената с албанци сръбска провинция.

"Ако не бъде намерено споразумение, трябва да се каже: "Достатъчно, Косово е независимо" - цитира АФП изказването на Буш на обща пресконференция с албанския министър-председател Сали Бериша в Тирана. Ако се види, че не може да бъде постигнато съгласие със Сърбия и с Русия, в относително бърз срок по мое мнение ние трябва да внесем резолюция в Съвета за сигурност, т.е. трябва да има краен срок, посочи американският президент.

Премиерите на Албания, Македония и Хърватия - Сали Бериша, Никола Груевски и Иво Санадер - дадоха съвместна пресконференция след работния им обяд в Тирана с американския президент Джордж Буш. Тримата бяха единодушни, че срещата им с Буш е била от изключителна важност. Бериша, Груевски и Санадер посочиха, че основна тема на разговора им с американския президент е бил най-важният проект на трите държави, а именно - членството им в НАТО. По думите на тримата премиери, американският държавен глава ги е уверил в силната подкрепа на САЩ за желанието на Албания, Македония и Хърватия да се присъединят към НАТО.

Срещата между Джордж Буш и тримата министър-председатели се проведе във Вила 30 - бившата вила на Мехмет Шеху, един от най-близките сътрудници на някогашния комунистически лидер на Албания Енвер Ходжа.