Буш притиска иракския си колега за помирението
Буш притиска иракския си колега за помирението / netinfo
Президентът на САЩ Джордж Буш настоя пред иракския си колега Джалал Талабани да бъде ускорен процесът на национално помирение между съперническите групи в Ирак, предаде ДПА.

Двамата ръководители разговаряха около час в Белия дом. Те обсъдиха усилията за приемане на иракските закони за справедливо разпределение на приходите от петрола, за насрочване на местни избори и за интегриране на бившите членове на партията на Саддам Хюсеин Баас.

"Двамата президенти подчертаха значението на националното помирение и на приемането на тези закони за бъдещето на Ирак", заяви говорителката на Белия дом Дейна Перино след срещата.

Талабани каза, че е оптимист за развитието на политическата обстановка в Ирак, допълни Перино. Тя каза също, че правителството на Буш не може да се намесва във вътрешните работи на Ирак, който е суверенна страна, нито да поставя срокове. "Президентът Буш може да си позволи единствено да призове за по-бързи действия. Смятаме, че Ирак върви в правилната посока", добави говорителката.

На срещата не е станало дума за частната охранителна фирма "Блекуотър", която охранява американските дипломати в Багдад и чиито служители застреляха на 16 септември по грешка 11 цивилни иракчани. В момента ФБР разследва случая, припомня ДПА.