Буш предупреждава Браун да не бърза с изтеглянето от Ирак
Буш предупреждава Браун да не бърза с изтеглянето от Ирак / снимкa: БГНЕС

Американският прпезидент Джордж Буш пристига днес в Лондон с предупреждение към Гордън Браун да не определя график за изтегляне на британските войски от Ирак и изразява дълбок скептицизъм към стратегията на британския премиер за намаляне на световните цени на петрола, пише "Обзървър".

Буш отправя това посление към Браун в ексклузивно интервю за лондонския вестник, което е в рязък контраст с често чуваните преди това похвали към Тони Блеър, с който Буш ще се срещне на закуска утре сутринта преди разговорите му на Даунинг стрийт.

Джордж Буш изтъква в интервюто за "Обзървър", че Блеър никога не е бил негов "пудел", а лидер който е споделял неговата гледна точка, че светът е в "идеологическа криза" и че "в крайна сметка свободата трябва да победи идеологията на омразата".

Американският президент коментира плановете на Браун за изтегляне от Ирак след последния правителствен доклад, в който се казва, че окончателното изтегляне на британските войски ще бъде оповестено до края на годината. Той разкрива пред "Обзървър", че вече е обсъждал с Браун въпроса за войските и че високо оценява желанието на британския премиер често да се консултира с американците за техните намерения. Но макар и двете страни да искат техните войници да се завърнат по домовете си, това може да бъде осъществено само на базата на постигнат успех в Ирак, посочва Буш. Ето защо по въпроса за официален график за съществени съкращения или изтегляне на войските Буш е категоричен: "Нашият отговор е: не трябва да има конкретен график".