Буш подкрепя иракския премиер Нури ал Малики
Буш подкрепя иракския премиер Нури ал Малики / netinfo
Президентът на САЩ Джордж Буш изрази разочарованието си от бавността на политическите промени в Ирак, но подчерта, че продължава да подкрепя еволюиращото по думите му ръководство на премиера Нури ал Малики, предаде Франс прес.

„Той еволюира като лидер", каза Буш за премиера пред журналисти на борда на президентския самолет на път за Австралия след краткото си посещение в Ирак. "Това, което бих му пожелал, е кураж, убеденост и желание да поиска помощ", добави президентът. "Моето послание към Малики е: имате още много работа да вършите и каквито и решения да се взимат във Вашингтон, те целят да ви помогнат да осъзнаете какво е необходимо за да свършите работата", продължи Буш.

Буш обясни, че е предал следното послание на иракския премиер, критикуван във Вашингтон и от демократическата опозиция, и от членове на Републиканската партия за липсата на политически реформи: "Вие сте мой приятел и сте отбелязали напредък на последните срещи на политическите сили. Време е сега да приемете законите, необходими за националното помирение. Имате трудна задача и знаете, че ние разбираме това".

Буш отказа по-подробен коментар по въпроса за очаквания доклад за ситуацията в Ирак, който командващият американските сили ген. Дейвид Петреъс и посланикът в Багдад Райън Крокър ще представят в Конгреса на 10-12 септември. На въпросите на Буш отговори лаконично: "Главният фактор, от който ще зависи моето решение за равнището на войските в Ирак, е дали ще можем да успеем".