Буш подкрепя доставянето от Русия на Иран на обогатен уран
Буш подкрепя доставянето от Русия на Иран на обогатен уран / БГНЕС
Президентът на САЩ Джордж Буш заяви, че подкрепя доставянето от Русия на Иран на обогатен уран за граждански нужди, защото това означава, че Техеран няма нужда да развива собствения си капацитет за обогатяване.

"Щом руснаците са готови да го направят - което аз подкрепям – тогава иранците няма нужда да се учат как да обогатяват уран. Щом иранците приемат този уран, предназначен за атомна електроцентрала, значи няма нужда да се учат как да обогатяват", обясни Буш, цитиран от Ройтерс.

Русия извърши първата доставка на ядрено гориво за АЕЦ Бушехр, което според Москва и Вашингтон би трябвало да убеди Иран да закрие спорната си програма за обогатяване на уран. Буш обаче допълни, че Иран остава заплаха, докато продължава ядрената си програма, която може да доведе до разработването на ядрени оръжия.

Въпреки оценката на американското разузнаване, че Техеран е спрял ядрената си оръжейна програма в края на 2003 г., Буш заяви: "Мисля, че Иран представлява опасност за мира. Моето отношение към Иран не се е променило. Щом някой е имал ядрена оръжейна програма, какво му пречи да я възобнови още утре? Иран дължи обяснение на света.", продължи той.

"Този доклад (на разузнаването), като го прочета внимателно, ми казва следното: Иран беше заплаха, Иран е заплаха и Иран ще бъде заплаха за мира, ако не спрем заводите им за обогатяване на уран", подчерта президентът.