Буш одобри програми за подпомагане на Латинска Америка
Буш одобри програми за подпомагане на Латинска Америка / netinfo

Американският президент Джордж Буш одобри програми за подпомагане на Латинска Америка - три дни преди да замине на едноседмична обиколка в субконтинента, предаде Асошиейтед прес.

Буш определи широко разпространената бедност в региона на фона на нарастващото благосъстояние по света като позор, който е накарал някои да поставят под въпрос ценностите на демокрацията.

Съединените щати ще изразходват десетки милиони долари за подобряване на образованието, здравеопазването и жилищното настаняване в Латинска Америка, обеща американският президент в реч пред 400 поканени гости - повечето от тях членове на Търговската камара на испаноезичните в САЩ. Критикуван, че пренебрегва субконтинента, Буш подчерта, че Вашингтон има ангажимент да помогне на хората да се спасят от бедността.

Американският президент произнесе речта три дни преди да отпътува на едноседмична обиколка в Бразилия, Уругвай, Колумбия, Гватемала и Мексико, отбелязва Асошиейтед прес.

Откакто зае поста, Буш удвои помощта на Съединените щати за Латинска Америка до 1,6 милиарда долара годишно. Съветникът на президента по въпросите на националната сигурност Стивън Хадли отбеляза в тази връзка, че усилията на Буш да помогне на региона са останали в сянката на борбата срещу тероризма и наркотрафика, както и на търговските въпроси.

Водещ американски експерт по Латинска Америка обърна внимание, че програмата на обиколката подчертава желанието на администрацията да работи с всички демократични правителства в региона - били те леви като в Бразилия или десни като в Мексико.