Буш обяви начало на израелско-палестински мирни преговори
Буш обяви начало на израелско-палестински мирни преговори / снимки: БГНЕС

С ръкостискане лидерите на САЩ, Израел и на палестинската автономна власт се договориха за незабавно започване на преговори за мир в Близкия изток. Целта е до края на 2008 г. да бъде постигнато окончателно споразумение. Новината за това бе обявена от президента Джордж Буш при откриването в Анаполис, САЩ, на близкоизточната мирна конференция, в която участват 44 страни, предаде Асошиейтед прес. До Буш стояха израелският премиер Ехуд Олмерт и палестинският президент Махмуд Абас.

Споразумението за започване на преговори бе постигнато след дълги и трудни разговори между израелците и палестинците, продължили по последния момент преди откриването на конференцията. Смята се, че приетата в Анаполис обща декларация очертава основните насоки на преговорите, които да доведат до окончателно уреждане на главните спорни въпроси в израелско-
Буш обяви начало на израелско-палестински мирни преговори
netinfo
палестинския конфликт - статута на Ерусалим, определянето на границите на двете държави, въпросите на сигурността и съдбата на палестинските бежанци.

И тримата политически лидери, участвали в конференцията в Анаполис, са със слаби позиции в страните си, отбелязва Асошиейтед прес. Висш представител на палестинската организация Хамас, която дели властта с Абас и която е против участието му в конференцията, веднага определи срещата и постигнатите споразумения като "губене на време".

"Ние се договорихме да започнем добронамерени, двустранни преговори за сключването на мирен договор, който да реши всички неуредени въпроси без изключение", каза американският президент, четейки общата декларация. Той отбеляза, че времето е назряло, каузата е справедлива и изрази надежда, че с много усилия двете страни в конфликта ще постигнат успех.

В общата декларация не са посочени основните въпроси, които трябва да бъдат решени. Спомена ги палестинският президент, който говори след Буш. "Утре трябва за започнем всеобхватни и задълбочени преговори по всички въпроси от окончателния статут, включително за Ерусалим, бежанците, границите, еврейските селища, водата, сигурността и други", каза той.

Аба
Буш обяви начало на израелско-палестински мирни преговори
netinfo
с
изложи някои от главните палестински искания - той каза, че палестинците искат Източен Ерусалим да е столица на тяхната държава.

Олмерт, обръщайки се към арабските делегати, използва арабската дума за "добре дошли". Той заяви, че Израел е готов да направи болезнени компромиси. Израелският премиер изтъкна, че страната му иска мир, но настоява да се сложи край на терора, подстрекателството и омразата и в името на това е готова на болезнен компромис. Олмерт не засегна важния въпроса за строежа на еврейски селища на Западния бряг. Буш, като домакин на близкоизточната конференция, призова да се спре разширяването на селищата, а палестинците прикани да обуздаят радикалните движения.

Първият кръг от преговорите ще се състои на 12 декември, а следващите срещи ще се организират през интервали от две седмици.