Буш обеща помощ на Турция срещу кюрдските бунтовници
Буш обеща помощ на Турция срещу кюрдските бунтовници / netinfo

Американският президент Джордж Буш обеща помощ на Турция в борбата срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), предадоха осведомителните агенции.

"ПКК е терористична организация. Те са враг на Турция, те са враг на Ирак и те са враг на Съединените щати", посочи Буш пред репортери след среща с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Белия дом.

"Ние разговаряхме за необходимостта от по-добър обмен на разузнавателни данни. За да заловите онези, които убиват хора, се нуждаете от добро разузнаване. Говорихме за нуждата нашите военни да бъдат в постоянен контакт", каза американският президент.

По думите му Ердоган е призовал Съединените щати да окажат натиск върху иракските лидери, за да бъдат прекъснати паричните потоци за кюрдската групировка.

"Аз заявих съвсем ясно на турския премиер, че ние искаме да си сътрудничим тясно за решаване на този проблем", отбеляза Буш.

Буш определи като "хипотетични" въпросите за евентуална американска реакция в отговор на турска военна операция в Ирак. "Вече твърде много се спекулираше за това какво може и какво не може да стане. Нищо обаче не може да стане, преди да има добри разузнавателни данни", заяви той.

От своя страна Ердоган изтъкна, че макар Турция да е взела решение за военна операция, тя не се намира на прага на война. Той посочи, че за момента обменът на разузнавателни данни е от приоритетно значение за Анкара. Важно е да работим заедно и солидарно с нашия стратегически партньор - Съединените щати, каза той.

Турският премиер подчерта, че Турция "използва всички права, гарантирани й от международното право, срещу сепаратистката терористична организация в Северен Ирак, която заплашва териториалната цялост и безопасността й".

"Ако има военна операция, тя ще бъде насочена изключително срещу Кюрдската работническа партия и няма да засегне гражданското население", увери той.

Съединените щати многократно призоваваха Анкара към сдържаност в конфликта с ПКК. Вашингтон се противопоставя на евентуална турска военна операция в Северен Ирак, тъй като кюрдските територии са единственият относително стабилен регион в Ирак. Освен това кюрдите са смятани за съюзници на САЩ.

Същевременно Турция е важен партньор на Съединените щати и изходна точка за прехвърлянето на американски войници в Ирак, посочва ДПА.