Буш: Има признаци за национално помирение в Ирак
Буш: Има признаци за национално помирение в Ирак / снимка: BGNES

На съвместна пресконференция в Сидни американският президент Джордж Буш и австралийският премиер Джон Хауард коментираха обстановката в Ирак, предадоха световните агенции.

Буш заяви, че вижда признаци на национално помирение в Ирак, въпреки някои песимистични оценки, че тази страна не е постигнала така очаквания от нея прогрес.

Американският президент допълни, че заради сигурността на САЩ и на Австралия е необходимо американските и австралийските войски да останат в близкоизточната държава, където да помогнат на иракчаните въпреки призиви за обявяване на график за изтегляне или за съкращаване на силите там.

Австралийският премиер също подчерта, че няма да съкрати числеността на американските войски в Ирак. Той допълни, че доколко дълго ще останат австралийските войски в близкоизточната държава зависи от условията там, а не от даден график за изтегляне.

Австралия има 1600 войници в Ирак и околните държави.

Двамата лидери дадоха пресконференцията след среща в навечерието на срещата на върха в Сидни на държавите членки на Организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество, насрочена за 8 и 9 септември.