Буш и Путин разговаряха по телефона за Иран
Буш и Путин разговаряха по телефона за Иран / снимка: БГНЕС
Американският президент Джордж Буш се обади по телефона на руския си колега Владимир Путин, пред когото подчерта необходимостта от продължаване на натиска върху Иран – очевидно разногласие между САЩ и Русия по въпроса за иранската ядрена програма, предаде агенция Франс прес, като се позова на говорителя на Белия дом Гордън Джондроу.

Кремъл на свой ред се ограничи да потвърди необходимостта от засилване на стратегическото сътрудничество в момент, когато двете страни открито се противопроставят една на друга по въпроса за американския противоракетен щит в Европа.

Двамата президенти обсъдиха посещението на Путин в Иран миналата седмица и Буш отново заяви, че е важно да се настоява Иран да прекрати действията по ядрената си програма по достоверен начин.

Буш иска Съветът за сигурност на ООН да наложи нови санкции на Иран, а Путин е против тази идея. Неотдавна руският президент заяви, че няма доказателства Иран да се опитва да се сдобие с ядрено оръжие и се обяви против каквито и да са военни действия – вариант, който Буш не изключва, припомня АФП.