Буш и Путин обсъдиха двустранните отношения
Буш и Путин обсъдиха двустранните отношения / снимка: BGNES
Американският президент Джордж Буш и руският му колега Владимир Путин обсъдиха развитието на двустранните връзки, предаде ИТАР-ТАСС.

Двамата разговаряха на вечеря в семейното имение на семейство Буш в Кенебънкпорт, щата Мейн, където Путин пристигна на посещение. На вечерята присъстваха съветниците на двамата президенти Сергей Приходко и Стивън Хадли, както и главите на дипломатическите ведомства на двете държави Сергей Лавров и Кондълиза Райс. Менюто включваше омари, с които се слави щатът Мейн, маринована риба меч със зеленчуци и пирог с орехи и черни боровинки.

След разговорите руският външен министър Сергей Лавров заяви, че двамата държавни глави са стигнали до съгласие, че отношенията между Москва и Вашингтон не бива да стават заложници на предстоящите предизборни кампании в двете страни. И Путин, и Буш се стремят към осигуряване на приемственост и са уверени, че силите ще им стигнат да дадат своя принос за това, отбеляза Лавров.

Той уточни, че ключовите проблеми на двустранните и международните отношения ще бъдат дискутирани по-късно днес по време на преговорите между двамата държавни глави. Основните въпроси от дневния ред, които ще бъдат обсъдени, са борбата с тероризма, наркотрафикът, конфликтът в Близкия изток, Иран, Афганистан и Косово, каза министърът.

Лавров отбеляза, че по време на подготовката на срещата са били съгласувани някои договорености между двете страни, но кога и как те ще бъдат обявени, ще решат президентите. Те се отнасят до глобалната ситуация, стратегическата стабилност, неразпространението на ядрените оръжия и новите, ефективни форми на развитие на ядрената енергетика, които не представляват опасност за режима на неразпространение, уточни той.

Преди неформалната вечеря двамата държавни глави, придружавани от Джордж Буш-старши, направиха разходка в морето с моторницата "Фиделити-3" на бившия американски президент.