Буш и Карзай потвърдиха решимостта си да постигнат победата срещу талибаните
Буш и Карзай потвърдиха решимостта си да постигнат победата срещу талибаните / netinfo

Американският президент Джорж Буш и афганистанският му колега Хамид Карзай потвърдиха решимостта на своите държави да постигнат победа срещу талибаните със съвместни усилия.

„Това са жестоки, хладнокръвни убийци”, заяви Буш на пресконференция в извънградската си резиденция в Кемп Дейвид, щата Мериленд, където в продължение на два дни се проведоха преговорите му с Карзай. „Именно затова президентът Карзай е тук за обсъждане на общите ни тревоги и възможностите за нанасяне на поражение на идеологията на мрака”, заяви Буш. По думите на афганистанския президент талибаните са разбити и не представляват заплаха за правителството на страната.

„Талибаните са опасни за обикновените хора, за децата, отиващи на училище, за нашите свещеници и учители, инженери и за служителите на международните хуманитарни организации. Те не са никаква заплаха за правителството на Афганистан”, заяви Карзай. „Това е сила, която е разгромена. Това е сила, която е отчаяна. Това е сила, която се държи подло и убива децата, които отиват на училище”, подчерта афганистанският президент. Буш и Карзай обявиха също, че на преговорите между тях е била засегната и темата за сигурността на мирните жители по време на провеждането на американските военни операции в Афганистан. „Мога да уверя всички и президента на Афганистан, че предприемаме всичко възможно за защитата на невинните хора. Военните ни операции отчитат, че невинен живот може да бъде застрашен и ние се съобразяваме с това по съответния начин”, заяви Буш.