Буш и Чейни призоваха Иран да не се намесва в Ирак
Буш и Чейни призоваха Иран да не се намесва в Ирак / netinfo
Президентът на САЩ Джордж Буш и вицепрезидентът Дик Чейни призоваха иранските власти да държат хората си в Иран и да не се намесват в Ирак, предаде Франс прес.

"Провал в Ирак би засилил позицията на Иран, който представлява значителна заплаха за световния мир", каза Буш в интервю за телевизия Си Би Ес. Той добави, че според американски офицери "иранците доставят материали, които убиват американци, а това е неприемливо".

Пред телевизия „Фокс” Чейни също изтъкна, че е много важно иранските власти да държат хората си у дома. "Не искаме те да се опитват да дестабилизират Ирак", подчерта той.

Според Дик Чейни съпротивата срещу плана на Буш за Ирак обслужва лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен. Вицепрезидентът добави, че изтегляне на американските сили от Ирак би било най-голямата възможна грешка.

"Бин Ладен не мисли, че може да ни победи, той мисли, че може да ни принуди да си тръгнем. Той смята, че след Сомалия и Ливан САЩ няма да имат смелостта да водят дълга война. Важно е да спечелим там и ние ще спечелим", настоя Чейни.

Президентският съветник по националната сигурност Стивън Хадли намекна, че не е изключено Вашингтон да прониква на иранска територия, за да преследва иранци, извършващи нападения срещу американските сили в Ирак. Някои членове на американския Конгрес, където от януари мнозинство имат демократите, смятат, че правителството на Буш няма право да се намесва в Иран без изричното съгласие на депутатите, отбелязва АФП.