Буш и Браун единни по въпроса за Ирак
Буш и Браун единни по въпроса за Ирак / снимка: BGNES

Президентът на САЩ Джордж Буш и новият британски премиер Гордън Браун демонстрираха, че са единни по въпроса за Ирак и близкоизточния мирен процес, предаде Ройтерс. Двама се опитаха освен това да опровергаят твърденията за охладняване в двустранните отношения.

След множеството предварителни коментари, че новият британски лидер ще иска да се дистанцира от Буш и да договори изтегляне на британците от Ирак, след първата си среща в Кемп Дейвид двамата лидери се постараха да подчертаят, че могат да създадат здрав съюз, отбелязва Ройтерс.

На пресконференция след разговорите в резиденцията на американския президент Браун заяви, че разбира какви са залозите в Ирак и подчерта, че САЩ и Великобритания слагат началото на нова фаза в двустранните си отношения, предаде Франс прес. Той увери, че връзките между Вашингтон и Лондон ще укрепват през идните години.

Браун не даде обещания колко още Великобритания ще поддържа контингента си в Ирак, а каза само, че решението за предаването на контрола върху сигурността в провинция Басра на иракските сили ще бъде взето въз основа на военни съображения.