Буш и Абас ще се срещнат в понеделник
Буш и Абас ще се срещнат в понеделник / netinfo

Президентът на САЩ Джордж Буш ще се срещне в понеделник с палестинския президент Махмуд Абас в Ню Йорк по време на сесията на Общото събрание на ООН, съобщи говорителят на Белия дом Гордън Джондроу, цитиран от Франс прес.

Двамата ще продължат дискусиите за това как да се помогне на палестинската власт, както и по въпроси, свързани с решаването на конфликта чрез съществуването на две държави - палестинска и израелска, които да съжителстват в мир и сигурност, заяви говорителят.

Завръщайки се от посещението си в Ерусалим и Рамала, американският държавен секретар Кондолиза Райс заяви, че е оптимистично настроена и вярва, че палестинците и израелците ще приемат общ документ по трудните въпроси, които ги разделят, преди предложената от САЩ международна конференция за Близкия изток. Документът би трябвало да създаде основа за преговори, които САЩ биха искали да започнат на международния форум. Райс не очаква обаче този документ да съдържа конкретни срокове.

В самолета на път за САЩ пред придружаващите я журналисти Райс каза, че израелският премиер Ехуд Олмерт и палестинският президент Махмуд Абас, с които тя разговаря през последните два дни, са изминали "много, много дълъг път" от доста хладната си среща през февруари в Ерусалим. Райс отбеляза, че според нея помежду им се заражда доверие.