Буш готов да преследва Осама и в Пакистан
Буш готов да преследва Осама и в Пакистан / netinfo

Американският президент Джордж Буш каза снощи в интервю за Си Ен Ен, че би наредил военни действия в Пакистан, ако има солидни разузнавателни данни, сочещи, че лидерът на терористичната мрежа Ал Каида Осама бин Ладен се укрива там,

съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

Съединените щати издирват усилено Бин Ладен от терористичните нападения на 11 септември 2001 година. Предполага се, че той се укрива в планинския район по границата между Афганистан и Пакистан.

Американският президент ще се срещне с пакистанския държавен глава Первез Мушараф, който е близък съюзник на САЩ във войната срещу тероризма, в петък в Белия дом.

На пресконференция миналата седмица Буш каза, че не може да изпрати войници в Пакистан да издирват Бин Ладен без покана от правителството.

Пакистан е суверенна държава, каза тогава Буш.

Бихме предприели необходимите действия, за да ги изправим /терористите/ пред правосъдието, каза Буш в отговор на въпрос на Си Ен Ен дали би наредил американски войници да убият или заловят Бин Ладен или други лидери на терористите, ако

надеждни разузнавателни данни посочат тяхното местонахождение, дори ако е в Пакистан.

Пакистанският президент обаче каза пред журналисти в рамките на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, че не гледа благосклонно на интервенция на САЩ на пакистанска територия, дори да е заради преследване на терористи.

"Бихме желали да направим това сами", каза той.